Skyddad: Förarbete inför en omarrondering i Gravberg, Rutberg och Täktsberget
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Länsstyrelsen i Dalarnas län är ansvarig för pågående förarbeten.
Information om Vad ett förarbete är finns på denna sida.
En byavis omarrondering består av förarbete, lantmäteriförrättning och utvärdering. Under förrättningen kan fastigheternas utformning förbättras bland annat genom att spridda skiften samlas ihop så att markerna blir lättare att bruka. Arbetet utgår från de berörda markägarnas behov och förutsättningar.
Byavis omarrondering har genomförts i både Stumsnäs och Gulleråsen, båda i Rättviks kommun. Länsstyrelsen har även samtalat med markägare i ytterligare byar som sedan inte valt att gå vidare med omarrondering. Arbetet har utvärderats och med stor hänsyn till markägares synpunkter har arbetet utvecklats.
I det nya arbetssättet är markägarna en central del av förarbetet inför en omarrondering. Markägarna och länsstyrelsen samtalar om vad en omarrondering skulle innebära för markägarna och om de är intresserade att gå vidare med en omarronderingsförrättning. Om en majoritet av de berörda markägarna är villiga att gå vidare, ansöker länsstyrelsen om en omarronderingsförrättning.
Under omarronderingsförrättningens första del bjuder Lantmäteriet in till sammanträden där både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen deltar. Lantmäteriet erbjuder önskemålssamtal med berörda markägare där man får prata om vilka önskemål som finns för den egna fastigheten. All berörd mark inventeras och värderas och Lantmäteriet tar fram ett förslag på ny skiftesplan.
När markägarna har sett förslaget får de sedan kollektivt avgöra om de önskar genomföra omarronderingsförrättningen eller inte. Detta prövas genom att mäta markägarnas motstånd genom en opinionsprövning. Om förrättningen avbryts efter prövningen står länsstyrelsen för alla upparbetade kostnader.
Genomförs förrättningen betalar markägarna ett fast hektarpris för den mark de går ur omarronderingsförrättningen med och länsstyrelsen bekostar överskjutande del. Under arbetet uppdateras även andelstal för befintliga vägar utan extra kostnad för markägarna och detta ingår i markägarnas fasta hektarkostnad.
Hör gärna av dig så kan vi berätta mer. Om ni är flera markägare som är intresserade kommer vi gärna ut till er by för ett möte.
Kontakta oss
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.